Користење на Datahub

Datahub овозможува соработка и отворено истражување на организација на податоци
УРЛ: https://datahub.hpc.mk
Најавете се користејќи го вашиот идентитет на eduGAIN

Datahub простори

 • Податоците се организирани во простори
 • Секој простор ќе биде организиран околу секој проект
 • Проектот ќе треба да создаде нов простор и да побара ресурси за складирање
 • Управувајте со членовите и дозволата од сопственикот

Datahub простор за складирање

Додавање складирање во простор

 • Треба да додадеме провајдери за складирање во нашиот простор
 • Изберете го менито на провајдерот и поврзете „Add support“
 • Генерирајте токен и отворете тикет на help.hpc.mk

Може да се пристапи до податоците користејќи неколку протоколи:

 • REST / CDMI
 • WEB interface
 • FUSE Client
 • PyFilesystem
 • Jupiter notebooks (onedatafs-jupyter)